środa, 20 listopada 2013

Domowy sos bolognese

   Sos bolognese zna i lubi chyba każdy. Przygotowanie go jest łatwe choć trochę czasochłonne, ale za to smakuje o wiele lepiej niż "sosy" z torebki. Możemy od razu zrobić większą ilość i zamrozić na zapas.





Składniki (na 4 porcje):
- 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 300 ml bulionu drobiowego
- 40 ml białego wina
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 średnie cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 średnia marchewka
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- tymianek
- oregano
- 1/3 łyżeczki chilli
- sól i pieprz

   Cebulę kroimy w drobną kostkę, selera naciowego w cienkie plasterki. Następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marchewkę ścieramy na drobnej tarce i również przysmażamy na oliwie.
 
   Warzywa przekładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy bulionem i przecierem pomidorowym, dolewamy białe wino i przyprawiamy tymiankiem, oregano oraz chilli. Gotujemy, dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem.

   Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na oleju na sypko (aż zbrązowieje, a woda odparuje). Następnie dodajemy je do naszego sosu i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przynajmniej 2 godziny, co parę minut mieszając żeby nie przypalić. Dopiero na samym końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
   Smacznego!

   Sos można podawać z różnymi rodzajami makaronów, mi najbardziej smakuje spaghetti. Używam go również do lasagne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz