czwartek, 6 marca 2014

Sos tzatziki

   Świetne połączenie smaku ogórka i czosnku. Doskonale pasuje do sałatek, pieczonych lub gotowanych ziemniaków. Może także służyć jako dip do przekąsek.





Składniki:
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)
- 2 ogórki gruntowe lub 1/3 szklarniowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
- koperek
- sól i biały pieprz

   Obrane ogórki ścieramy na drobnej tarce i odsączamy z nadmiaru wody. W miseczce mieszamy je z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekany koperek, łyżeczkę musztardy i przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 min do lodówki żeby smaki się przegryzły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz