poniedziałek, 3 marca 2014

Podudzia w marynacie musztardowo-paprykowej nadziewane pieczarkami

   Sama przyjemność jedzenia soczystego kurczaka bez ogryzania kości.




Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka
- 20 dag pieczarek
- jedna średnia cebula
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka musztardy (ja użyłem rosyjskiej)
- 1 płaska łyżka przyprawy "kurczak złocisty"
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz

   Luzowanie (trybowanie) podudzi nie jest może sprawą prostą za pierwszym razem, ale jakoś poszło. Będziemy do tego potrzebowali ostrego noża z dość wąskim ostrzem. Na początek nacinamy skórę i ścięgna wokół kostki. To samo robimy z drugiej strony i po kawałku schodząc coraz niżej oddzielamy mięso od kości.


   Kiedy w końcu nam się to uda robimy marynatę i obtaczamy w niej mięso. W miseczce łączymy łyżkę przyprawy do kurczaka z musztardą, papryką słodką, czosnkiem granulowanym i olejem. Mieszamy.
   Podudzia w marynacie wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

   W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę siekamy na drobno i szklimy na patelni. Dorzucamy pokrojone pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy do ostygnięcia.

   Po wyjęciu z lodówki podudzia nadziewamy farszem i układamy na dnie wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Dolewamy 1/4 szklanki wody, mięso delikatnie skrapiamy oliwą. Całość przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz). Pieczemy w temp. 200°C przez pół godziny. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne pół godziny (aby mięso ładnie się przyrumieniło).
   Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz