czwartek, 17 lipca 2014

Grillowana pierś z kurczaka w sosie jogurtowo-ziołowym

Super szybka, super prosta i super smaczna pierś z kurczaka.




Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- mały jogurt naturalny (165 g)
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka octu winnego
- świeża bazylia, tymianek i oregano
- pieprz ziołowy
- sól

   Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek i tłuszczu. Przecinamy je w poprzek na dwa plastry. Jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw mieszamy razem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy filety z piersi i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
   Filety smażymy na patelni grillowej posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek aż się ładnie zarumienią. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz