piątek, 27 czerwca 2014

Łosoś pieczony

   W mojej kuchni bardzo dawno nie gościł łosoś. Wczoraj więc nabyłem takowego w jednym z hipermarketów, a korzystając z tego że na moim balkonie zioła rosną w najlepsze miałem czym przyprawić danie i udekorować je do zdjęcia :) To dobry pomysł na równie szybki co smaczny obiad.




Składniki:
- filet z łososia (ok. 400 g)
- oliwa z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- 4 ząbki czosnku
- świeży rozmaryn
- pieprz i sól

   Filet z łososia płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie nacieramy go odrobiną soli i pieprzu. Posypujemy drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Na koniec układamy na filecie listki rozmarynu i polewamy oliwą z oliwek. Tak przyprawiony łosoś powinien poleżeć w lodówce co najmniej 2 godziny.
   Po tym czasie układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pieczemy 20-25 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz