wtorek, 29 kwietnia 2014

Dorada pieczona

   Ze względu na całkowity brak czasu w ostatnich tygodniach na blogu dawno nie było wpisów. Teraz się to zmieni, a nowy cykl postów otwieram przepisem na pyszną pieczoną rybkę.





Składniki:
- 2 patroszone dorady
- oliwa z oliwek
- czosnek (mi poszła prawie cała główka)
- cytryna
- majeranek
- sól i pieprz

   Wypatroszone dorady oskrobujemy z łusek, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy boki, a następnie nacieramy z zewnątrz i w środku solą i pieprzem. Pokrojone w plasterki ząbki czosnku wkładamy w nacięcia i do środka ryb.
   Skórkę z cytryny ścieramy na tarce i posypujemy dorady z obu stron. Do wewnątrz wkładamy kilka plasterków cytryny, a odrobiną soku skrapiamy ryby z zewnątrz. Na koniec przyprawiamy je suszonym majerankiem.


   Dorady układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 20 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. The Venetian® Resort Hotel, Casino & Spa Launches in Las Vegas
    The 경기도 출장샵 Venetian® Resort 경기도 출장샵 Hotel, 수원 출장마사지 Casino & Spa officially 삼척 출장샵 opened in August 2021, welcoming guests 영주 출장마사지 back to the Las Vegas Strip.

    OdpowiedzUsuń