czwartek, 27 lutego 2014

Roladki schabowe

   Na obiad planowałeś kotlety schabowe? Masz jeszcze szansę zmienić zdanie i cieszyć się soczystymi roladkami z serem i suszonymi pomidorami. Jak zwykle proste i szybkie w przygotowaniu.




Składniki:
- 0,5 kg schabu pokrojonego w plastry
- musztarda (ja używam rosyjskiej)
- kilka plasterków dobrej jakości wędliny (boczek lub szynka)
- suszone pomidory
- ser pleśniowy camembert
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz

   Dokładnie umyty i oczyszczony schab rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Z obu stron posypujemy je delikatnie solą i pieprzem. Jedną stronę smarujemy ulubioną musztardą, następnie kładziemy na nią wędlinę (1-2 plasterki, tyle żeby zakryć całego kotleta). Na środku kładziemy cienki plasterek sera pleśniowego i kilka kawałków pokrojonych drobno suszonych pomidorów.
   Zawijamy nasze roladki i obwiązujemy je ciasno nicią (nie lubię wykałaczek w mięsie). Obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oliwy aż się lekko zarumienią.

   Następnie roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy odrobiną wody lub bulionu (około 100-150 ml) żeby nie przywierały i dobrze się udusiły. Pieczemy pod przykryciem w temp. 200°C przez godzinę. 
   Gotowe! Podajemy z ulubioną sałatką i ziemniakami (tylko nie zapomnijmy o zdjęciu nici).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz