Soczysta, pełna smaku i zapachu pierś z kurczaka zawinięta w szynkę szwardzwaldzką, duszona w sosie z czerwonego wina. Do tego pieczone ziemniaki i warzywa gotowane na parze. Naprawdę warto wypróbować ten przepis.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka (oczyszczona z kości, tłuszczu i żyłek)
- cienkie plasterki szynki szwardzwaldzkiej (6-8 plasterków)
- ziołowy serek topiony
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
Sos winny:
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka tymianku
Przyprawa do ziemniaków:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku
Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka nacinamy głęboko z boku robiąc "kieszonki". Serek topiony kroimy w cienkie plasterki i nadziewamy piersi. Następnie nacieramy je lekko pieprzem (nie solimy!) i zawijamy w szynkę szwardzwaldzką. Obwiązujemy ciasno nicią żeby szynka nie odpadła.
Sos
W rondelku rozpuszczamy masło, wlewamy czerwone wino i bulion. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy cukier i tymianek, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 15 min.
Ziemniaki
Do szklanki wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i odstawiamy na parę minut żeby smaki się przegryzły.
Obrane i osuszone ziemniaki nacinamy głęboko co 3-4 mm i nacieramy przyprawą. Pieczemy na blasze wyłożonej folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 200°C przez minimum 1 godzinę. Jeżeli po tym czasie ziemniaki są w środku miękkie wyłączamy piekarnik.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Zawinięte w szynkę piersi obsmażamy po kilka minut z każdej strony, a następnie zalewamy sosem z czerwonego wina. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 30 min, od czasu do czasu je obracając. Przed podaniem pamiętajmy o zdjęciu nici.
Pierś i pieczone ziemniaki serwujemy z lekko posolonymi warzywami ugotowanymi na parze (u mnie brokuły i marchewka). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz