wtorek, 26 listopada 2013

Penne ze szpinakiem i kurczakiem

   Szpinak jest warzywem stanowiącym cenne źródło soli mineralnych, zwłaszcza magnezu i fosforu, oraz witamin, zwłaszcza A, E i C, wyróżnia się także na tle innych warzyw dużą zawartością białek. Przynajmniej tak jest napisane w Wikipedii.
   Mi wystarczy że jadł go Popeye - to prawdziwie męska kuchnia.




Składniki:
- 30 dag piersi z kurczaka
- makaron penne
- jedno opakowanie mrożonego szpinaku
- 5-6 ząbków czosnku (przynajmniej ja tyle daję - dla niektórych to może być za dużo)
- jedna nieduża cebula
- śmietankowy serek topiony
- 1-2 łyżki śmietany 18%
- szczypta oregano
- sól, pieprz

   Pierś z kurczaka kroimy w niewielkie paski, posypujemy odrobiną soli i pieprzu lub przyprawy do kurczaka. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju aż się lekko zarumieni.

   Osobno przysmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
   Na patelnię dorzucamy zamrożony szpinak, dolewany pół szklanki wody i gotujemy ok. 15 min aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Dodajemy rozdrobniony serek topiony, śmietanę i szczyptę oregano.
   Dusimy pod przykryciem 10-15 min co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

   Sosem szpinakowym polewamy ugotowany al dente makaron i posypujemy kawałkami kurczaka. Po zjedzeniu od razu czujemy się silniejsi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz