środa, 7 maja 2014

Schab w sosie pomidorowym z knedlikami

   Soczysta wieprzowina duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem kiełbasy chorizo, która nadaje daniu niepowtarzalny smak. Z sosem natomiast znakomicie komponuje się czeski przysmak - knedliki.


Składniki:
Schab w sosie pomidorowym
- 0,5 kg schabu w plastrach
- 1 nieduża czerwona cebula 
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 5 dag kiełbasy chorizo (kilka plasterków)
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- łyżka masła (najlepiej klarowanego)
- sól i pieprz
Knedliki
- 0,5 kg mąki krupczatki
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 1 bułka pszenna (kajzerka)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szczypty soli
- 20 g drożdży
- przyprawy (ja użyłem łyżeczki słodkiej papryki i ziół prowansalskich)

Schab
   Umyte i osuszone plastry schabu nacinamy delikatnie z każdej strony w niewielkich odstępach (3-5 mm). Nacieramy je pieprzem i solą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
   Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, dolewamy trochę oliwy z oliwek i obsmażamy schab po 1,5 min z każdej strony. Odstawiamy do ostygnięcia.
   Następnie na patelni (nie myjemy jej po schabie, jeśli trzeba dodajemy trochę oliwy) podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojoną w cienkie paseczki kiełbasę chorizo i schab. Dusimy na małym ogniu przez minimum 20 min. Pod koniec duszenia dorzucamy drobno posiekaną natkę z pietruszki.

Knedliki
   Bułkę w małych kawałkach prażymy na suchej patelni (aż zacznie brązowieć). Następnie rozmaczamy ją w podgrzanym mleku, dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Następnie razem z resztą składników wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki). Zostawiamy pod przykryciem na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
   W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Ciasto dzielimy na 4 porcje i formujemy z niego podłużne bułeczki (rada: jeżeli ciasto będzie bardzo lepkie przed podzieleniem zmocz ręce w wodzie - dzięki Magda :)). Knedliki gotujemy po 10 min z każdej strony (najlepiej pojedynczo, jeżeli więcej - uważamy żeby się nie posklejały).
   Przed podaniem odstawiamy na kilka minut aby odciekły z wody. Najwygodniej pokroić je za pomocą nitki, prowadzimy ją pod spodem i zawiązujemy od góry.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz