Składniki:
- 4 kotlety jagnięce z kością
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżego tymianku, rozmarynu i oregano
- 2 ząbki czosnku
- łyżka czerwonego wina
- pół łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
Oliwę z oliwek drobno posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z winem i octem balsamicznym. Odstawiamy na kilka minut do lodówki po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kotlety jagnięce i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki.
Przed smażeniem mięso zwijamy i obwiązujemy bawełnianym sznurkiem. Kotlety smażymy lub grillujemy na niewielkiej ilości oliwy po kilka minut z każdej strony aż się ładnie zarumienią. Mięso odstawiamy na 2-3 minuty. W tym czasie na patelnię wlewamy i przysmażamy pozostałą marynatę, którą następnie polewamy kotleciki.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz