W Stanach popularne meatballs, w Grecji keftédes*, w Wietnamie thịt viên. Znane już w starożytnym Rzymie, dziś na całym świecie są przysmakiem każdego faceta.
* To dzięki nim Spartanie mieli takie kaloryfery!
Składniki:
Pulpety:
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego (najlepiej łopatka)
- 3 łyżki stołowe bułki tartej
- 1 jajko
- szczypta majeranku
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- 20 dag startego żółtego sera
Sos pomidorowy:
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 500 ml bulionu wołowego
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- odrobina chilli
- sól, pieprz
Mięso przyprawiamy, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
Na patelni obsmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekładamy do rondelka z grubym dnem, zalewamy przecierem pomidorowym i bulionem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 30 min co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia i na końcu doprawiamy do smaku chilli, solą i pieprzem.
Mięso formujemy w niewielkie kulki i obsmażamy na patelni aż do zbrązowienia. Następnie układamy je na dnie naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem pomidorowym (sos powinien przykryć mięso). Z wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 30 min w temperaturze 180°C.
Pulpety podajemy z ryżem, kuskusem, makaronem lub ziemniakami. Same też są super. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz